Novi Zakon o unutrašnjoj trgovini: Put u budućnost ili ostanak u prošlosti

Za 4. mart ove godine zakazana je 10. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na čijem će se dnevnom redu naći Nacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Već sada se postavlja osnovno pitanje – da li je vrijeme da ovaj Zakon dobije status zakona za budućih 10 godina, da bude usklađen sa svim direktivama i standardima koje nalaže EU ili će BIH i dalje ostati u raljama socijalizma, komunizma i poslovanja papirom, a privrednici izloženi maltretiranju i slobodnoj volji inspektora u nedostatku širine i znanja u obavljanju svog poziva te ono najgore – otvorena vrata mitu i korupciji.

S toga je velika odgovornost na zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da otvore širu raspravu kada je ovaj Zakon u pitanju i da posredstvom svojih klubova te ličnim angažmanom stvore uslove poslovanja u oblasti trgovine kako bismo za početak bili konkutrenti zemljama u okruženju.

Novi Zakon o unutrašnjoj trgovini trebao bi da bude odraz vremena koje je pred nama te da zakonski omogući altrenativne stvari, ne ukidajući tradicionalne, znajući da dio populacije nije sklon promjenama poput digitalizacije poslovnih procesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

New Report

Close