Drevni virusi su zaslužni za naše današnje živote

Drevni virusi koji su zarazili kičmenjake prije stotinu miliona godina odigrali su ključnu ulogu u evoluciji naših naprednih mozgova i velikih tijela, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Cell” u četvrtak. Istraživanje je proučavalo porijeklo mijelina, izolacionog sloja masnog tkiva koji se formira oko živaca i omogućuje brže putovanje električnih impulsa.

Prema autorima, genetski slijed stečen od retrovirusa – virusa koji napadaju DNK svog domaćina – ključan je za proizvodnju mijelina, a taj se kod sada nalazi u modernih sisara, vodozemaca i riba.

“Ono što smatram najznačajnijim jest da sva raznolikost modernih kičmenjaka koju poznajemo i veličina koju su postigli – slonovi, žirafe, anakonde, bikovske žabe, kondori – ne bi se dogodili”, rekao je stariji autor i neuronaučnik Robin Franklin iz Altos Labs-Cambridge Instituta za nauku AFP-u, piše “Science Alert”.

Tim koji vodi Tanaj Ghoš, računarski biolog i genetičar u Franklinovoj laboratoriji, pretražio je baze podataka genoma kako bi otkrio gene koji su vjerovatno povezani s stanicama koje proizvode mijelin.

Konkretno, zanimalo ga je istraživanje misterioznih “ne-kodirajućih područja” genoma koja nemaju očiglednu funkciju i nekada su odbačena kao smeće, ali se sada prepoznaju kao imajući evolucioni značaj. Ghoševo istraživanje naišlo je na određeni slijed koji potiče od endogenih retrovirusa, koji dugo vrebaju u našim genima, a koji je tim nazvao “RetroMyelin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

New Report

Close